Porten til Norðvegr og vindu til verden
På innsiden av Karmøy møtes sjøveiene. Her starter den beskyttede hovedleden langs norskekysten, Norðvegr, og herfra gikk havseilaser til kontinentet, De britiske øyer og til vikingtidens kolonier. Nå som den gang ligger Rogalands maritime tyngdepunkt i Karmsundet, hvor Avaldsnes gjennom årtusener har vært et internasjonalt maktsenter. Langs innseilingen til Avaldsnes troner monumentale gravhauger fra bronsealder til vikingtid. Her finnes flere svært rike graver og de to eldste vikingskipene i Skandinavia. For de som reiste forbi var det ikke tvil om at høvdingene og sjøkongene på neset satt med selve nøkkelen til Norðvegr, som Harald Hårfagre gjorde til kjernen av det tidligste Norge.
Fantastiske funn
I middelalderen lå kongens gård og hanseatenes havn på Avaldsnes. Det at denne middelalderhavnen er urørt av moderne utvikling, er unikt i europeisk sammenheng. Den historiske havnen på Avaldsnes omkranses i dag av ledende bedrifter innen energi, teknologi og maritim industri.
Det ligger flere velbevarte vrak i de tykke og funnrike kulturlagene på havbunnen. Minst ett av disse vrakene er fra middelalder, og det er stor sjans for at havbunnen skjuler flere skip – fra vikingtid eller enda eldre tider. På land er det spor etter bygninger, veier og brygger, og på havbunnen finnes avfall fra måltider og håndverk. Ved å studere dette kan vi komme tett på livet i en yrende middelalderhavn.
Over - vraket stikker såvidt opp av mudderet i sjøbunnen. Under har vi laget en illustrasjon av hvor mye av vraket vi tror finnes bevart. M.Ditta/MUST
Utradisjonelt samarbeid mot felles mål
Svært lite av den historiske havnen er hittil undersøkt. Hvor stor er den, og hvilke flere hemmeligheter skjuler havbunnen? For å bedre forstå hvilken rolle denne viktige havnen har spilt gjennom tusener av år vil prosjektet Maktens havn kartlegge og undersøke både rike funn og skipsvrak på havbunnen, og spor etter bygninger og monumenter på land.
Dette er en stor oppgave som ikke kan realiseres innenfor museenes vanlige rammer. I prosjektet går derfor museer og offshoreservicebedrifter sammen for å møte denne utfordringen på en innovativ, fremtidsretta og skånsom måte. Prosjektet skal kombinere arkeologi og teknologi i en grensesprengende forskningsundersøkelse som vil gi helt ny kunnskap om vår felles kulturarv.
Krukke fra toppen av kulturlaget. foto; Å. Wee
Fra sjøkonger til maritim teknologi
Seilskipet var selve symbolet på sjøreiser og makt i vikingtid. Den viktige seilteknologien som gjorde vikingenes havseilaser mulig, ble trolig utviklet av båtbyggere nettopp i regionen rundt Avaldsnes. I middelalderen var hanseatene Nord-Europas fremste handelsmakt. Hanseatene valgte havnen like nedenfor kongsgården på Avaldsnes som sitt første handelskontor i Norge. De kalte havnen Notow.
Skriftlige kilder nevner flere forlis her i middelalderen. Et av disse er trolig gjenfunnet i havnen nedenfor Nordvegen historiesenter. Det har vært et praktfullt handelsskip, bygget med et uvanlig øye for detaljer. Skipet må ha vakt oppsikt der det seilte, før det rundt år 1400 gikk ned ved Avaldsnes. Det er kjent få lignende vrak i Europa, og nye undersøkelser av skipet vil kunne gi viktig kunnskap om skipsteknologien i middelalderen. Maritim teknologi har dype røtter i Rogaland, og prosjektet vil synliggjøre de lange kunnskapstradisjonene som ligger bak stillingen regionen har som maritim klynge.
Prosjektet har som mål å heve skipsvraket og stille det ut på Avaldsnes. Sammen med gravhaugene, kirken og ruinene etter kongsgården vil prosjektet Maktens Havn videreutvikle Avaldsnes som et viktig møtested der en kan oppleve både bronsealder, jernalder, vikingtid og middelalder.